A 3D-nyomtatók még el sem terjedtek igazán, de már látszik, hogy ez az őrület nem vonul majd le egy-két hónap alatt. Készült már ilyen eszközzel magas sarkú cipő, lőfegyver, de az ISS nemzetközi űrállomáson szerszám is, amelynek tervrajzát egy e-mailben küldték fel az asztronautáknak.

44-47_3D_kajaA gasztronómia is hamar megtalálta magának a lehetőségek széles tárházát kínáló térbeli nyomtatást. A 3D-printerrel készült kézműves csokoládé csak a kezdet volt, ma már bárki – aki hajlandó két-háromszázezer forintot kifizetni egy belépő kategóriás printerért – nekiállhat saját konyhájában térnyomtatni. Ehhez jó segítség lehet például a Bocusini speciálisan gasztronómiai felhasználásra kifejlesztett nyomtatófeje.

Az eszköz elkészítésére a Kickstarter közösségi finanszírozási oldalon kezdtek gyűjteni, a célul kitűzött 30 ezer eurós támogatást pedig alig 10 nap alatt sikerült összeszedniük. Hogy mire lesz jó a 2015 júniusára elkészülő, tömeggyártásra alkalmas verzió? Az ígéret szerint szinte bármilyen, hőkezeléssel formázható élelmiszer megmunkálására. A Bocusinit csak kivesszük a dobozból, felszereljük a meglévő 3D-nyomtatónkra, letöltjük a kiválasztott dizájnt, és már készülhet is a térnyomtatott marcipánbéka, a krumplipüréből készült polip, vagy a virágot formázó, zselatinalapú torta.

A Bocusini köré közben épül a világ első 3D-s élelmiszer-nyomtató közössége, amelyben saját 3D-s ételek elkészítésére és receptjének megosztására ösztönöznek mindenkit. Itt nem számít a gasztronómiai vagy műszaki szakértelem, illetve a korábbi tapasztalatok. Szeretnének fenntartani egy nyitott platformot, ahol Creative Commons licenc alatt bárki használhatja vagy módosíthatja a dizájnt.