A Facebook letarolta a mobilpiacot. Amit nem maga talált ki, de jónak tűnt, azt megvette. Most az adatközpont piacon készül a robbantásra. Százmilliárd dollárok remeghetnek meg.

Amikor a Facebook bejelentette 2012 elején, hogy tőzsdére megy, az egyik legnagyobb aggodalom amiatt keletkezett, hogy mit kezd majd a mobilplatformmal, amely a jövő sikerének záloga. Ez kétség kívül a legnagyobb kihívás volt, amit Mark Zuckerbergnek jól kellett levezényelnie, de ez még annál is jobban sikerült. Kitűnően.

Infographic: Facebook's Impressive Mobile Line-Up | Statista
You will find more statistics at Statista

A Statista adatai szerint a Facebook nem csak a legtöbb bevételt generálja a mobil eszközökön, de a cég tulajdonában van a három legnépszerűbb alkalmazás a világon. Először is ott van a Facebook, amelyre már több mint 1,4 milliárd mobil felhasználó csatlakozott a tavalyi utolsó negyedévben. Aztán az Instagram is már több mint 400 millió felhasználót számlál, és rendkívül népszerű a technológiát kedvelő Y-generációsok (millenniálisok, azaz a 80-as évek és a korai 2000-es évek között születettek) körében. És végül a Facebook legdrágább beszerzése, a WhatsApp is jól muzsikál, hiszen gyorsan közeledik az egymilliárd felhasználóhoz. Ha a mobilpiaci pozíciótól függ a siker, akkor a Facebook befektetői most hátra dőlhetnek.

MarkZuckerberg

Mark Zuckerberg                                                                                                         Forrás: wikimedia.org

De Zuckerbergék úgy tűnik, hogy erre is rátesznek egy lapáttal.  A Facebook ugyanis bejelentette, hogy egy új adatközpont nyitására készül az írországi Clonee-ban. Az EU2 kódnevű létesítmény a nevét onnan kapta, hogy a Facebooknak ez a második data centere az Európai Unióban. Az első a svédországi Luleában működik. A cégnek az írországival együtt összesen már hat ilyen általános célú objektuma lesz, amelyek mind a szövegek, fotók, videók lájkok forgalmának kezeléséért felelősek.

De az új adatközpont nem csak egyszerűen új, de lehet, hogy felkavarja egy 141 milliárd dolláros nyugodt sodrású vízét. Részben azért, mert 100 százalékig tiszta, megújuló energiával (szélerőművekből származó elektromossággal) üzemel majd, s ez lesz az első adatközpont, amely minden ízében az Open Compute Project technológiát használja.

Az Open Compute Project, vagy OCP kezdeményezést a Facebook 2011-ben indította el, hogy teljesen megváltoztassa a szerverek és hálózati hardverek felépítését, s azok jobban megfeleljenek az internet korszak követelményeinek.

Ez nem igazán jó hír az olyan beállt piacvezető cégeknek, mint például a Cisco, mert az OCP-ben megvan a lehetőség, hogy a jövedelmező vállalati piacon olcsóbb és rugalmasabb alternatívát kínáljanak a jelenleg uralkodó drága megoldásoknak. Eközben a háttérben a lesipuskások, például a Microsoft már meg is kezdték a munkát néhány OCP koncepcióra alapuló termék kidolgozásán – írja a Business Insider.

A Facebook egyelőre még ügyfele például a Ciscónak és az Arista Networksnek, de ha elkezdik az OCP-alapú fejlesztéseket, akkor ez a függés csökkenhet. A Facebook már a tavalyi év közepén azt jelentette, hogy OCP technológia már kitermelte a 2 milliárdos működési költségeit. Ha az EU2 működni fog, akkor lehet, hogy sokan fogják követni, ami komoly változásokat hozhat az adatközponti piacon.