A brit hadsereg egy aprócska, ám igen hatásos eszközt vethet be az ellenség felderítésére. A mindössze 12 centiméteres nanohelikoptert is tartalmazó rendszerből már 60 darabot rendszerbe is állítottak az Afganisztánban szolgáló egységeknél. A norvég Prox Dynamics által gyártott összesen 200 Black Hornet, azaz fekete lódarázs megmaradt részét kiképzésre használják, és későbbi bevezetésekre tették félre. A beszerzési költségek mintegy 20 millió fontot tettek ki, azaz darabja 100 ezer fontba, mintegy 43 millió forintba került, amiért már sportkocsit is lehetne venni.

MinikopterMinden Black Hornet rendszer két repülőgépet, egy ellenőrzőrendszert, a hasznos terheket és a bázisállomást tartalmazza. Egy tablet méretű monitor is része a csomagnak, ami így összesen mintegy 2 kilót nyom.

Az UAS, a kis helikopter három kamerát hordoz – egy előre tekint, az egyik egyenesen lefelé, a harmadik 45 fokban előre és lefelé. Ugyan a fekete lódarázs kézzel is rávezethető a célra, de jármű nem indítható el addig, amíg nem pozícionálta magát és a bázisállomást. Amikor a 20 perc maximális repülési idő a végéhez közeledik, a rendszer figyelmezteti a kezelőt, akinek ekkor lehetősége van kiadni a parancsot a gép automatikus visszatérésére.

A Black Hornetnek azt a képességét, hogy 10-es osztású térképrácson megfelelő pontossággal részletezi a látványt, a katonák fel tudják használni a közvetlen légi vagy tüzérségi csapásokhoz, míg a repülési adatokat és a rögzített képeket el lehet tárolni, és fel lehet tölteni a központi adatbázisokba.

A rendszert máris széles körben alkalmazzák a járőrök Afganisztánban, a fő előnye a többi brit UAS-szel szemben, a nagyobb működési sebesség, illetve nem kell engedélyt kérni a használatára egy magasabb parancsnoktól. Ha valamit meg akar nézni biztonságos távolságból a járőr, csak felküldi a Black Hornetet.