Az IDkey fejlesztői évtizedes problémára kínálnak megoldást: hogyan jegyezzük meg azt a rengeteg jelszót, számkódot és egyéb azonosítót, amelyek digitális életünk kulcsai. Különösen a munkahelyeken sokszor nem a felhasználó számára könnyen megjegyezhető jelszavakat hagynak használni, hanem a rendszer által generált alfanumerikus kódokat, amelyeket ráadásul gyakran változtatnak. Az álmoskönyvek szerint ezeket nem jó post-it lapokra kiírni, és a számítógép kávájára ragasztani, hanem valami igazán biztos helyek illene őket tárolni.

44-47_ID_keyErre léteznek szoftveres megoldások, ám miután egyre-másra érkeznek a hírek, hogy melyik online szolgáltatás vagy éppen bank ügyfeleinek az adatait szerezték meg a hackerek – akiknek egy 6 karakterből álló jelszó megtörése alig 10 percbe kerül – valami jobb megoldásra volt szükség.

Az IDKey fejlesztése erre ad választ, egy biometrikus (vagyis ujjlenyomattal védhető) kis eszköz, amely 16 gigabájtos, AES256-kódolással titkosított tárolójával milliónyi jelszó és kód tárolására alkalmas. Az eszköz kijelzőjén az azonosítást követően kereshetjük ki, és jeleníthetjük meg az épp szükséges jelszót. Az eszköz alkalmas FIDO és U2F/UAF azonosításra, emellett támogatja a HID SEOS azonosítást is, és NFC technológia segítségével azt is lehetővé teszi, hogy akár otthonunk digitális kulcsa is legyen egyben.

A 40 grammos kis eszköz ára egyelőre nem ismert, egyelőre csak előrendelni lehet a gyártó weboldaláról. Az korábbi változat, az IDkey X nem volt túl olcsó, 149 dollárba, vagyis valamivel több mint 40 ezer forintba kerül.