Sokan arra számítottak, hogy a Windows 10 bevezetése frissülést hozhat a PC-piacra, mert sokan kivárnak az új operációs rendszer első értékelhető tapasztalatainak megszerzéséig. Tavaly ez a várakozás még nem igazolódott, de az előrejelzések némi javulásra utalnak az idén.

A Statista által összeállított táblázat szerint a globális PC-eladás 2011-ben tetőzött, amikor 365 millió darabot értékesítettek. Egy évvel később, a Microsoft kiadta a Windows 8 operációs rendszert, és azóta tart a lejtmenet. De nem lehet csak a nem túl sikeres Windows 8-at hibáztatni. Egyrészt a globális gazdaság lelassult, ami különösen a fejlődő országokban mutatkozott meg, illetve már néhány éve erős konkurenciát támasztanak a tabletek, amelyek egyre kiforrottabbá válnak, egyre jobban alkalmazkodnak a fogyasztói igényekhez. Másrészt rengeteg dologra használhatók már az okostelefonok, amit azelőtt laptopokkal, notebookokkal oldott meg a mobil munkaerő.

ĐĐĐĐ

A legnagyobb technológiai piaci elemzők, a Gartner és az IDC azonban úgy vélik, hogy a PC-piac elérte a mélypontot, és az előrejelzéseik szerint 2016 végére már némi fellendülés várható, de legalábbis további visszaesésre nem kell számítani. Ennek egyik oka, hogy növekszik a tablet-PC hibridek iránti kereslet, részben pedig megindul a Windows 10-es PC-k vállalati befogadása.