Mondhatnánk, hogy az elkövetkező tíz év az emberiség életében meghatározó lesz, mert annyi változást fogunk megélni, mint soha korábban, hiszen a digitális átalakulás kiteljesedése új szintre emeli a fejlődést. A WEF megkísérelte, hogy egy évtizeddel előretekintsen.

A következő tíz évben a változások két dolgot bizonyosan lehetővé tesznek: digitális csatlakozást mindenkinek mindenhez, bárhol és bármikor, illetve egy sor folyamat vagy elemző eszköz elérését, amivel felhasználhatóvá válnak az adatok a mindennapi élet szinte minden aspektusában. A világot, és amit benne az emberek tehetnek, egyre inkább szoftverek mozgatják, illetve amit elemezni lehet, az egyre apróbb, de összefűzhető dolgokból épül fel. Ez megteremti a lehetőséget, hogy számtalan szolgáltatás jöjjön létre az egyes emberek valamint szervezetek minden formája (vállalatok, nonprofit szervezetek, kormányok) által és között. A változás könnyen olyan nagyszabású lehet, hogy nehéz lesz elfogadni annak kiterjedtségét és sebességét.

Legalább is erre jutottak a Világgazdasági Fórum (WEF) kutatói, akik a Technológiai fordulópontok és társadalmi behatás című tanulmányban iparági vezetőket kérdeztek arról, hogy milyen technológiai fejlesztések valóra válásában hisznek 2025-re. A válaszok alapján hat szoftver és szolgáltatási megatrend képe bontakozott ki, amelyek hozzájárulhatnak a társadalom formálásához. E trendek azonban nem csak új lehetőségeket, de kockázatokat is magukban hordanak.

50-51 oldal Vilag 2025-benAz emberek és az internet

Megváltozik, ahogy az emberek kapcsolatot tartanak másokkal, informálódnak miközben a körülöttük lévő világ átalakul a különféle technológia kombinációk révén. A hordható és beültethető technológiák fejlesztik az emberek digitális jelenlétét, amely lehetővé teszi számukra, hogy új módon folytassanak interakciókat tárgyakkal és egymással.

Számítástechnika, kommunikáció és tárolás mindenhol

A továbbra is a méret és a költség gyors csökkenése jellemzi a számítástechnikát és az összekapcsolódási technológiákat, ami az internethasználat exponenciális növekedéséhez vezet. Ez a mindenhol jelenlévő és rendelkezésre álló számítási kapacitások létrejöttét eredményezi, ami gyakorlatilag az jelenti, hogy szuperszámítógépekhez való hozzáférés lapul majd a zsebükben, és szinte korlátlan tárhelyet vehetünk igénybe.

A tárgyak internete

Kisebb, olcsóbb és okosabb érzékelők jelennek meg az otthonokban, a ruhánkon és a kiegészítőkben, a városokban, a közlekedési- és energiahálózatokban, valamint a gyártási folyamatokban.

Mesterséges intelligencia (AI) és a big data

Exponenciálisan bővülő digitalizálás exponenciálisan több adatot teremt mindenről és mindenkiről. Ezzel párhuzamosan a szoftverek egyre kifinomultabb problémákat képesek kezelni, képesek tanulni és önmagukat fejleszteni, s az előrehaladásuk igen gyorsan megy végbe. Ez a big data (a nagy mennyiségű feldolgozható adat) tömegének emelkedésére, továbbá a mesterséges intelligencia (AI) növekvő befolyására és a robotikára épül, amely egyre inkább beszivárog a döntéshozatalba és a munkaerőpiacra is.

A megosztott gazdaság és az elosztott bizalom

Az internet egyre inkább a hálózatok és a platformalapú társadalmi és gazdasági modellek felé való elmozdulást támogatja. A vagyontárgyakat meg lehet osztani, ami nem csak az új hatékonysági szinteket, hanem teljesen új üzleti modelleket és lehetőségeket teremt a közösségi önszerveződésnek. Például a blockchain, egy olyan feltörekvő technológia, amely felváltja a kezesség intézményét a pénzügyi, szerződéses és szavazási tevékenységeknél a különféle tranzakciók adatbázisba gyűjtésével és állandó felülvizsgálatával.

Az anyag digitalizálása

A 3D nyomtatás átalakítja az ipari termelést, lehetővé teszi egy sor termék otthoni kinyomtatását, s egy egész sor lehetőséget hoz létre az emberek egészségének fenntartásában és helyreállításában.

Szinte minden megkérdezett a dolgok internetének (Intenet of Things – IoT) sorsfordító kilátásai miatt volt a legizgatottabb. Mintegy 91 százalékuk gondolta úgy, hogy 2025-ben az emberek legalább 10 százalékának öltözéke fog csatlakozni az internetre. Ezen dolgozik például a Google jelenleg is. Illetve 89 százalék vélte, hogy 1000 milliárd szenzor csatlakozik majd a dolgok internetéhez szerte a világon.

A 3D-s nyomtatás, amely egyelőre még nem forradalmasított egyetlen ágazatot sem, hamarosan az egyik legfontosabb technológia lesz több iparágban is. A válaszolók több mint 84 százaléka úgy véli, hogy az első 3D-ben nyomtatott autó 2025-ben gördül majd le a printeréről. A megkérdezettek több mint háromnegyede hiszi, hogy addigra már lesznek olyan embertársaink, akik 3D-s nyomtatott májjal élnek, ami pedig az orvosi 3D nyomtatás jelenlegi állapotában elég nehezen hihető. De a fogyasztási cikkek – a mindennapi életünkben használt termékek – előállításában a 3D printelésnek a válaszok alapján valószínűleg nem jut komoly szerep.

Ezekre a fordulópontokra számítanak a szakértők a következő tíz évben (a válaszadók %-a):

Az emberek 10 százaléka olyan ruhát visel, amely az internethez csatlakozik 91,2%
Az emberek 90 százalékának korlátlan és ingyenes (reklámmal támogatott) tárolókapacitás áll a rendelkezésére 91,0%
1000 milliárd érzékelő csatlakozik az internethez 89,2%
Az első robot gyógyszerész működésbe áll az USA-ban 86,5%
Az olvasószemüvegek 10 százaléka az internethez csatlakozik 85,5%
Az emberek 80 százaléka digitálisan jelen lesz az interneten 84,4%
Elhagyja printerét az első 3D-ben nyomtatott autó 84,1%
Megjelenik az első kormány, amely lecseréli a népszámlálást a big data elemzésre 82,9%
Kereskedelmi forgalomba kerül az első beültethető mobiltelefon 81,7%
A 3D-ben nyomtatott fogyasztói termékek megjelenésére csak 5 százalék számít 81,1%
A lakosság 90 százaléka használ okostelefont 80,7%
A lakosság 90 százalékának lesz rendszeres internet-hozzáférése 78,8%
Az összes amerikai utakon futó autó 10 százaléka vezető nélküli lesz 78,2%
Megtörténik az első transzplantáció egy 3D-ben nyomtatott májjal 76,4%
A vállalati ellenőrzések 30 százaléka mesterséges intelligenciával történik 75,4%
Először fognak adót beszedni blockchain technológia alkalmazásával 73,1%
Az otthonok internetforgalmának több mint 50 százalékát a készülékek és eszközök generálják 69,9%
Globálisan több utazás történik majd megosztott autóhasználattal, mint a privát járművekkel 67,2%
Megjelenik az első 50 ezer lakosnál nagyobb város, ahol nem lesz közlekedési lámpa 63,7%
A globális GDP 10 százalékát blockchain technológiával fogják tárolni 57,9%
Megjelenik az első mesterséges intelligenciával épített gép egy vállalati igazgatótanácsban 45,2%

A világ változása Diamandis szerint

Peter Diamandis, a nagy tudományos és technikai áttöréseket ösztönző XPRIZE Alapítvány elnök-vezérigazgatója szerint a Moore-törvény továbbra is érvényesülni fog, a fejlődés üteme felgyorsul, s a világ a valódi bőség küszöbére érkezik 2025-re. Nyolc kivételes átalakulásnak lehetünk tanúi a következő tíz évben.

Az ezerdolláros emberi agy. Egy olyan számítógépért tíz év múlva, amely képes 1016 (10 ezer billió) ciklussal kalkulálni másodpercenként, csak 1000 dollárt kell fizetni. Ez a feldolgozási sebesség megegyezik az emberi agyéval.

Az ezermilliárd érzékelős gazdaság. Az Internet of Everything (IoE), azaz a minden internete kifejezés jól leírja a változást a hálózati eszközök, az emberek, a folyamatok és az adatok között. Az IoE 2025-re meg fogja haladni a 100 milliárd csatlakoztatott eszközt, mindegyik tucatnyi vagy több érzékelővel folytat adatgyűjtést. Ez vezet az ezermilliárd érzékelős gazdasághoz, amely a képzeletünk határain túlra nyújtózik.

Tökéletes tudás. A tökéletes tudás világa felé tartunk. A billiónyi érzékelő folyamatos adatgyűjtést tesz lehetővé mindenhol (autonóm autók, műholdas rendszerek, drónok, viselhető holmik, kamerák stb.), ezért képesek leszünk rá, hogy mindent megtudjunk, amit csak akarunk bárhol és bármikor.

8 milliárd felkapcsolódó ember. A Facebook (Internet.org), a SpaceX, a Google (Project Loon), a Qualcomm és a Virgin (OneWeb) azt tervezi, hogy minden egyes ember számára másodpercenkénti egy megabitet meghaladó sebességű hálózati kapcsolat tesz elérhetővé a Földön. Ez 8 milliárd felcsatlakozó embert jelent 2025-re, s közülük 5 milliárd az új csatlakozó. Ők több tízezermilliárd dollárt jelentenek a világgazdaságnak, mert képesek lesznek igénybe venni mindazokat a szolgáltatásokat, amelyeket a világháló csak kínál.

Az egészségügyi felbolydulás. A meglévő egészségügyi intézmények új üzleti modelleket fognak alkalmazni, amelyek jobb és hatékonyabb ellátás kialakulását teszik lehetővé. Több ezer startup és az adathasznosító óriások (a Google, az Apple, a Microsoft, az SAP, az IBM, stb) is belépnek erre a 3800 milliárd dolláros piacra, s demokratizálni fogják a mai bürokratikus rendszereket. Az egészségügyi technológiák pedig több ember hatékony gyógyítását teszik lehetővé súlyos betegségek esetén is, mint valaha is képzeltük volna.

Kiterjesztett és a virtuális valóság. A nagy technológiai cégek sokmilliárd dollárt fektettek az új generációs kijelzők és felhasználói felületek létrehozásába. A képernyő, ahogy jelenleg ismerjük a telefonon, a számítógépen és a tévén, el fog tűnni és helyébe a szemüveg lép. Az eredmény egy hatalmas átalakulás lesz számos iparágban kezdve a fogyasztói kiskereskedelemtől, az ingatlanügyleteken, oktatáson, utazáson át a szórakoztatásig, mert alapvetően úgy fog működni, mint az emberek szeretnék.

A mesterséges intelligencia szolgál majd. A mesterséges intelligencia kutatás a következő évtizedben hatalmasat fejlődik. Tíz év múlva teljesen normális lesz, hogy az AI meghallgathatja az összes beszélgetésünket, elolvassa az e-mailjeinket, és átvizsgálja a biometrikus adatokat, s gondoskodik a kényelemünkről, hogy csak azzal foglalkozhassunk, amivel feltétlenül szükséges.

Blockchain. A blockchain technológia a Bitcoinnal vált ismertté. A decentralizált (globális), demokratizált, és rendkívül biztonságos titkosított digitális fizetőeszköz alapja a blockchain, amely gyorsan fog terjedni. Ez egy olyan protokoll, amely lehetővé teszi a digitális érték biztonságos, közvetlen (közvetítő nélküli) átvezetését.