Az IBM 1990 óta a wimbledoni teniszbajnokság technológiai tanácsadója és szállítója. Idén azonban túlléptek minden korábbi határon. Amit ma az információtechnológia adni képes, azt az IBM bevetette az All England Lawn Tennis and Croquet Clubban.

A wimbledoni füvespályás-bajnokság a legnagyobb presztízsű teniszverseny a világon, és elképesztő figyelem összpontosul rá. Jól mutatja ezt, hogy a honlapján az esemény két hete alatt (idén június 29-e és július 12-e között) legalább 63 millióan fordulnak meg.

Az IBM tesztlabornak használja az eseményt, hiszen elképesztő valóságos terhelés közepette ellenőrizheti, mit tudnak a fejlesztései. Vagy, hogy miként felelnek meg az évente duplázódó számú kiberbiztonsági kihívásnak. De a lényeg az informatikai óriás számára is csak az, hogy a világ teniszrajongói olyan közel kerülhetnek egy nagy viadalhoz, mint még soha.

A fanok nemcsak a lebonyolítási rendről, a mérkőzések pillanatnyi állásáról és statisztikáiról szerezhetnek információt, hanem mindenről, ami a Church road és a Summerset road között történik. Nem számít, melyik pályáról, melyik mérkőzésről és melyik játékosról van szó, minden információ azonnal rendelkezésre áll. Nemcsak a pillanatnyi tények ismerhetők meg, hanem a háttér, sőt az előretekintés is cikkek, elemzések, fotó-, videó- és hanganyagok formájában.

31 Wimbledon 1

Ha valaki infografikát szeretne kedvenc játékosa teljesítményéről, vagy kíváncsi egy neves teniszszakértő kommentárjára, ha online akar belenézni egy másik pályán történő eseményekben, miközben helyet foglal egy másik lelátón, a mobiljára ezeket az információkat minden további nélkül lehívhatja.

A big data és az analitika a teniszben csodákat tesz. Az elmúlt nyolc évből a különböző játékosokról, mérkőzésekről, időjárási körülményekről 41 millió különféle értelmezhető adat áll rendelkezésre, amelyekből előre lehet jelezni, például a Watson szuperkomputer segítségével, hogy a különféle változtatások a játékban milyen eredményre vezethetnek egy adott stílusú ellenféllel szemben.

A rendszer gondoskodik a játékosokról is. Az IBM Bluemix technológia személyre szabottan látja el őket a szükséges információkkal. Mikor játszanak és melyik pályán, mikor van edzéslehetőségük, melyik öltözőket használhatják, ki lesz a mérkőzésvezető stb. Sőt azt is megtudhatják, hogy az egyes nevezett indulók, például a soron következő ellenfelük apró részletekig lebontva milyen szezont tudhatnak maguk mögött.