Sokat lehetett róla hallani bő egy éve, hogy az Amazon drónokkal fogja kiszállítani a megrendelt árut a vásárlóknak. Ez a jóslat egyelőre nem jött be, de az autonóm vagy távirányított repülő robotok számos válfaja jelent meg, s egy egészen új iparág körvonala sejlik fel az apró propellerek szelében.

A drónok ugyanis kiválóak a megfigyelésre. Megvizsgálhatják a nagyfeszültségű vezetékek állapotát, dolgozhatnak a biztosítótársaságoknak, a közlekedésirányítóknak, az ingatlanirodáknak, a sípálya üzemeltetőknek vagy éppen a magánnyomozóknak. Ezt a képességüket a katonai felhasználás során már sokszorosan bizonyították. De ott is jó szolgálatot tehetnek, ahol az emberi jelenlét veszélyes, vagy olyan távoli vidékeken, ahová nehéz az embereknek eljutni.

dronA civil drónok forradalmának útjában egyelőre az áll, hogy a légtér különösen a nagyvárosok felett nagyon zsúfolt, és megfelelő felügyelet és navigációs technológiák (például kifinomult ütközésmegelőző rendszer) vagy nagy biztonsággal működő leszállító rendszer híján a pilóta nélküli gépek veszélyt jelentenek. Senki sem szeretné ugyanis, ha egy ötkilós szerkezet százméteres magasból a fejére esne. A drónipar azonban alig várja, hogy szabadjelzést kapjon, mert világszerte nagy befektetési pénzek állnak készenlétben. Az AUVSI (az ember nélküli közlekedési rendszerek szövetsége) becslése szerint a következő három évben csak az USA-ban 13,7 milliárd dollár értékű üzleti tevékenységet generálhat a drónipar, miközben 70 ezer új munkahelyet teremt.

Az űrhajózási tanácsadással foglalkozó Teal Group szerint a világon jelenleg 32 ezer kereskedelmi célú drón repked.