Beszállókártya!

Észre sem vettük, és néhány év (na, jó – évtized) alatt a fizikai valóságból a GDP-termelés döntő része, sőt a hatalmi dominanciáért folyó harc legfontosabb terepe is átcsúszott a digitális világba. Máshogyan élünk, máshogyan fogyasztunk, máshogyan gyógyulunk, máshogyan érintkezünk, máshogyan érvényesítjük az akaratunkat, máshogyan csinálunk üzletet, máshogyan tartjuk működésben a világunkat. És a változásoknak (amelyek folyamatos gyorsulása biztosra vehető) még csak az elején járunk.
Meixner ZoltánE folyamatokról, tulajdonképpen az életünk folyamatos és gyors átalakulásáról szól a DIBIZ (digital business) magazin, és a köré épülő tartalomszolgáltatás. A DIBIZ elsősorban üzleti lap, amely azonban a fenntartható fejlődés és a társadalmi folyamatok szemszögéből is vizsgálja a világot. Tartalmát újságírók, az adott tématerületek felkért szakértői, a kifejezetten tudományos publikációk céljára fenntartott rovatát (STÚDIÓ) kutatók, egyetemi oktatók, illetve a cégek szemléletét tükröző natív tartalmait (VOX NATIVA) vállalati szakemberek állítják elő.
A DIBIZ kimondott célja, hogy vitákat indukáljon, serkentse a szakmai közéletet a digitális átalakulás által érintett területeken. Ezért szoros szakmai együttműködést alakít ki a felsőoktatási intézményekkel (elsőként a Budapesti Corvinus Egyetemmel), és szakmai szervezetekkel. Ez a kapcsolatrendszer lehetővé teszi, hogy tartalmai (a digitális magazinon, a weboldalon, a hírleveleken és szakmai rendezvényeken stb. keresztül) olyan tízezrekhez jussanak el, akik vagy már ma, vagy a jövőben sokat tehetnek az átalakulás irányának befolyásolásáért, vagy az új vívmányok kihasználásáért.
Digitális magazinunk első száma a biztonság kérdéskörével foglalkozik. Aki nem ismeri, annak talán úgy tűnhet, hogy a kibertér egy veszélyes, kiszámíthatatlanul sötét hely. A kibervilágot valójában – habár a biztonság ott kétségtelenül fontos kérdés – leginkább a légi közlekedéshez lehetne hasonlítani. Ha baleset történik, arra mindenki felkapja a fejét, és sajnálkozva beszél róla, de tudja közben, hogy a sokmillió biztonságban megtett utaskilométer jelenti a normális állapotot.
A DIBIZ gépe a kifutón van, és az a csodálatos benne, hogy menet közben is bármikor fel lehet rá szállni, mindenkinek jut hely a business osztályon, széles kilátással.

Meixner Zoltán
főszerkesztő