Hamarosan minden labdarúgó klub számára elérhetővé válhat a vébégyőztes német fociválogatott által használt játékelemző technológia. Az SAP szoftvercég műhelyéből származó megoldás révén – amelyet a fociklubokon kívül az idei hokivébé házigazdája is tesztelt – a játékosok teljesítménye monitorozható és elemezhető, és ezzel a csapat összteljesítménye is javítható.

A szoftver – amely várhatóan a nyáron jelenik meg a piacon – a meccsek, edzések valós idejű monitorozáson túl a játékosok egészségügyi állapotának nyomon követésében, a tréningek megtervezésében, valamint az adminisztrációban segíti a fociegyesületeket, egységes platformon.

35. o. SAP_foci_hoki_elemzesA bármilyen eszközön elérhető megoldás mögött az óriási mennyiségű adatot valós időben kezelni képes HANA technológia áll. A HANA nyújtotta lehetőségek már jelenleg sem csak a Bayern München, és a TSG 1899 Hoffenheim csapata használhatja ki, hanem a cseh jégkorong válogatott is, amely az idén tavasszal náluk rendezett világbajnokságon használta az SAP megoldását.

Ez persze nem meglepő annak ismeretében, hogy a megoldás hokis prototípusát a cseh jégkorongszövetséggel közösen fejlesztették ki. Segítségével gyorsan és hatékonyan lehet elemezni az egyes csapatok stratégiáját, és ennek megfelelően készülni az összecsapásra. A 12 kamera képét elemző megoldás 37 különböző kritérium alapján analizálja a meccsen történteket és a játékosok teljesítményét, ezzel is segítve az edző munkáját.

A cseh nemzeti hokicsapat igazgatója szerint mára kiegyenlítettek az esélyek a sportágban, és apróságok dönthetnek el meccseket. Az ellenfélről szerzett részletes információk segíthetnek felderíteni a gyengeségeiket – vélekedik Slavomír Lener.

Jan Procházka, a cseh nemzeti hokiválogatott videoelemzője szerint teljesen megszokott, hogy a csapatokat olyanok is segítik, akik a felvételeket analizálják, jellemzően manuális módon. Ez is megváltozik az új technológia bevezetésével.

„A videoedzők mindenhol a saját látásmódjukra, tapasztalatukra hagyatkoznak, és időnyomás esetén csak néhány kulcsparaméterre tudnak fókuszálni. Az SAP megoldásával azonban nagy részletességgel, különböző perspektívákból tudjuk vizsgálni a játék részleteit” – hangsúlyozta a megoldás fontos újdonságát.

Lapértesülés szerint a HANA technológiát használó megoldás bevezetése 2,5 millió cseh koronába, azaz közel 30 millió forintba került a szövetségnek.

Az SAP megoldásai nem ismeretlenek a sportban, hiszen jelen vannak például az NBA, az NFL, a tenisz, a golf, a vitorlázás illetve a Forma-1 világában is.