A big data napjaink informatikai slágertémája. A CEU Business School tanárának új könyve elsősorban a felhasználókat célozza meg: azokat, akik az új lehetőségekre és fejlődési irányokra, vagy éppenséggel az ezekkel kapcsolatos veszélyekre és kockázatokra kíváncsiak.

A big data ökoszisztémája vállalatvezetőkhöz, mérnökökhöz, orvosokhoz, vállalkozókhoz, városfejlesztőkhöz szól, akik látják és tapasztalják, hogy minden „adatosul” körülöttük, a hatalmas adattömegek gyűjtése, rendezése, elemzése és hasznosítása pedig megfelelő szakértelmet kíván. Aki a Typotex Kiadó gondozásában megjelent könyv címe alapján azt gondolja, hogy a kötetben elvont modelleket, csak profik által követhető programozási gyakorlatokat, műszaki leírásokat talál, csalódni fog. Bőgel György könyvében szinte minden fejezet és alfejezet gyakorlati példával indul és azzal is végződik. Ellátogatunk egy kórházba, ahol digitális diagnosztikai eszközök által ontott adatokban keresnek a gyógyító munkában hasznosítható mintákat. Megtudhatjuk, hogyan készülnek a kereskedelemben és más területeken használt személyes adatprofilok, nevekhez kapcsolt valószínűségi indexek. Láthatjuk, mi történik akkor, ha kreatív vállalkozók analitikai eszközöket vetnek be a mezőgazdasági munkában. Megismerkedhetünk az okos városok adatalapú szolgáltatásaival, de oktatási, pénzügyi, biológiai, sőt mi több, bűnüldözési példákkal is találkozhatunk.

bigdata könyvA könyv a megszokott módon definiálja a big data jelenséget: óriási tömegű, folyamatosan áramló, változatos összetételű adathalmaz, ahol az adat keletkezése és hasznosítása közötti idő sokszor nagyon rövid, vagyis azonnal ki kell használni valamilyen lehetőséget, vagy el kell hárítani egy veszélyt. A szerző legfontosabb mondanivalója, hogy ez a soha nem látott adattömeg akkor ér valamit, ha okos rendszerekhez kapcsolódik: okos vállalat, okos egészségügy, okos mezőgazdaság, okos államigazgatás, okos kereskedelem, okos egyetem… Az egyik fejezet az ilyen rendszerek komponenseit és működését mutatja be. Felépítésükhöz tevékenységek átgondolt sorozatára van szükség: konkrét problémákat kell lefordítani az adatok nyelvére, a szükséges adatokat össze kell gyűjteni és fel kell dolgozni, döntéstámogató modelleket kell építeni, a javasolt döntéseket végre kell hajtani, majd figyelni az eredményeket. Mindezt állandó körforgásban, folyamatosan fejlesztve, finomítva az algoritmusokat és modelleket.

Az okos rendszerek építésének és működtetésének kulcsfigurája az adattudós. A könyv megerősíti: sok vállalat és intézmény keres képzett és tapasztalt adattudósokat. Rengeteg a betöltetlen állás, ami nem meglepő, hiszen a követelmények is különlegesek: érteni kell a matematikához, a statisztikához, az adatbányászat eszközeihez és módszereihez, a számítástechnikához és a programozáshoz, a kérdéses szakterülethez (például a kereskedelemhez, a biológiához, a mezőgazdasághoz vagy a közlekedéshez), és mivel szervezetről és csapatmunkáról van szó, kommunikációs, vezetési és egyéb képességekre is szükség van. A szerző példák segítségével elemzi az adattudósi munkakör tartalmát, bemutatja, hol és hogyan képeznek ilyen szakembereket.

A big data világa sokak fantáziáját megmozgatja. Riadalmat kelt azokban, akik a magánéletüket és a szabadságukat féltik – az egyik fejezetből kiderül, hogy korántsem alaptalanul. A könyv záró (és egyben leghosszabb) fejezete viszont optimista megközelítésben rendszerezi a kibontakozó vállalkozói teret, az „adattenger élővilágát” nagyokra és kicsikre, régi és új játékosokra, generalistákra és specialistákra egyaránt kitérve.

Az olvasmányos és izgalmas mű elején olvasható ajánlást Major Gábor, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének főtitkára írta.