A lenyelhető digitális szenzorok a testen belül lépnek működésbe, s különféle adatokat rögzítenek a szervezet egészségi állapotáról. Ezek a napi kezelésben résztvevő digitabletták az adatokat kisugározzák egy vevőeszköznek, amelyet egy ragtapasszal lehet a testhez rögzíteni. Az egészségi állapot pillanatnyi állapotát jellemző adatokat aztán a vevő eszközzel kapcsolatban lévő okostelefonról lehet leolvasni. Így aztán az adatokat el lehet küldeni akár a kezelőorvosnak is, aki könnyebben állíthatja fel a diagnózist vagy határozhatja meg a szükséges gyógyszerezést. A készüléket megalkotó Proteus Digital Health bízik benne, hogy a jövőben a jelenleg még csak az USA-ban és az Egyesült Királyságban kereskedelmi tesztek alatt lévő eljárás komoly szerepet kaphat a gyógyításban.

medicineA bőrfelszínen pedig az úgynevezett digitális tetoválások töltenek be hasonló szerepet. A két mikrométer vastag fólia szenzorokat hordoz, amelyeket az orvos a test mérésekre, és a szükséges információ megszerzésére legalkalmasabb pontjain helyezhet el.

Hosszú távon ugyanezt várják attól a fejlesztéstől, amely tökéletesen álcázza a diagnosztikai technológiát, amennyiben olyan folyadéknak látszik, mint a naptej, amelyet csak fel kell kenni a bőrre. Csakhogy a Northwestern University és a University of Illinois kutatói által kidolgozott „eszköz” a szív- és érrendszer, valamint a bőr egészségi állapotáról ad folyamatos jelentéseket. Az 5 négyzetcentiméteren a hordozóanyaggal szétkenhető mintegy 3600 folyadékkristály képes érzékelni többek között a hőmérséklet változásait, és a 30 másodpercenként megismételt ellenőrzések adatai alapján színt vált, ha a normális értéktől nagy eltérést tapasztal. A színváltozásokból pedig az eszközhöz kifejlesztett algoritmus képes egészségügyi jelentéseket konvertálni.