Amikor a szuper cuki droid, BB-8, debütált a Star Wars új része, az Ébredő erő trailerében, azonnal sikert aratott. A Disney ezen felbuzdulva együttműködést kötött a robotgyártó Sphero céggel, hogy dolgozza ki BB-8 játék változatát. Ezt aztán már be is mutatták a berlini IFA kiállításon.

Nem volt könnyű előállítani az apró droidot, még a Sphero számára sem, pedig széles skáláját kínálja a különböző robotoknak. De az esélyt, hogy a Disney partnere legyen nem akarta kihagyni, és BB-8 ellenállhatatlanságáról még nem is beszéltünk.

BB-8 Sphero féle változata csak pár centi magas, és Android vagy iOS készülékhez csatlakozik Bluetooth kapcsolaton keresztül. Van egy giroszkóp és gyorsulásmérő a belsejében, meg egy csomó apró motor. BB-8 feje pedig mágnesesen rögzül a forgó testen.

52 robotAz alkalmazás teljesen megfelel a Star Wars előírásoknak, ami lehetővé teszi, hogy BB-8 távirányítható legyen az app segítségével, illetve elindítható egy előre programozott mozgássor, amelyekkel úgy viselkedik, mint a filmben. Közben hiteles Star Wars hangok és a zene szól, amit nem az app, hanem a droid maga szolgáltat.

Az app segtségével holografikus üzenetek is rögzíthetők, illetve BB-8-nak van önálló járőr módja, amelyet aktiválva felfedezi és feltérképezi a környezetét. Az app bizonyos oktatási funkciókat is tartalmaz, s rajta keresztül BB-8 figyel és reagál a gazdája hangjára, és állítólag fejleszti a személyiségét idővel annak alapján, hogy mit tettek együtt.

BB-8nek körülbelül három óra kell, mire teljesen feltöltődik, aztán jöhet egy órányi játék az újabb teljes feltöltéshez. Azaz a kis droid nem az energiahatékonyság mintapéldánya, de játékra ez is éppen elég. Hogy aztán megér-e 150 dollárt, mintegy 44 ezer forintot, azt elsősorban a rajongók tudnák megmondani.