Az Európai Unióban hivatalosan három formája van a pénznek: ebből mindenki ismeri a készpénzt és a számlapénzt, a négy éve engedélyezett e-pénz pedig a készpénz digitális megfelelője, amelyet egy elektronikus eszközön vagy egy távoli szerveren tárolnak. Magyarországon eddig a Barion kapott engedélyt az MNB-től e-pénz kibocsátására, és ennek birtokában szolgáltathat az egész unióban, éppen olyan szabályok mentén, mint a PayPal.

Az év végéig országosra tervezik bővíteni azt a hálózatot, amely lehetővé teszi készpénzünk elektronikus pénzre váltását. Az e-pénz ezután azonnal felhasználható: lehet vele parkolni, vásárolni, számlákat befizetni, bárkinek elküldhető e-mailben, de át is utalhatjuk egy bankszámlára. Az e-pénz „készítéshez” még a személyazonosságunk igazolására sincs szükség.

Az e-pénz elterjedését nagymértékben gyorsíthatja az a tulajdonsága, hogy használói rendkívül alacsony költségek mellett végezhetnek pénzügyi tranzakciókat, és a lehető legrugalmasabban használhatják pénzüket. A Barion az első év után, 2015. június 1-jétől az e-pénz tranzakciókat ingyenessé teszi. Nem terheli tranzakciós díj a pénzküldést, a vásárlást, az adományozást, és a bankkártyával történő vásárlásokért is csak a kereskedő fizet egy szerény díjat. A tárca nyitása vagy letiltása ingyenes, mint ahogyan a számlavezetési díj vagy az utalással történő feltöltés is.

Pénztárca, amit nyugodtan elveszíthetünk

Átutalással, készpénzfeltöltéssel mobil appban is elérhető bankkártyás feltöltés segítségével néhány pillanat alatt áthelyezhető a számlapénz Barion e-pénz számlára, amelyhez ezután tulajdonosa bármikor és bárhonnan hozzájuthat egy számítógép vagy Android és iOS rendszerű okostelefon segítségével. A Barion rendszeren keresztül emellett a közvetlen kártyás fizetés is megoldott, a tárca bankkártyáknak is helyet ad.

Mivel a bankkártya – ellentétben a különböző mobiltárca-megoldásokkal ‒ a Barion esetében nincs a mobiltelefonhoz rendelve, sőt a telefonra soha nem mentődnek le a kártyaadatok, a rendszer biztonságosabb egy átlagos mobiltárcánál, vagy akár annál, hogy bankkártyánkat állandóan magunknál tartjuk. Így nem vagyunk kitéve a plázákban egyre gyakrabban előforduló skimming támadásoknak sem, amelyek során még úgy is képesek lehetnek leolvasni a bankkártyánk adatait a bűnözők, hogy azt elő sem vesszük a zsebünkből.

Az okostelefont is el lehet veszíteni, vagy el is lophatják, akárcsak a bankkártyát, ám míg az utóbbin minden adat rajta van ahhoz, hogy bárki hozzáférhessen a pénzünkhöz, a Bariont nem a ráírt kódok védik, hanem egy titkos jelszó. Ezért ha valaki észreveszi, hogy eltűnt vagy eltulajdonították a telefonját, egyetlen hívással letilthatja rajta az összes be- és kimenő hívást, így a Barionnal való fizetést is.

Szigorú előírásokat kell betartania a Barionnak isA Barion mögött álló Sense/Net Zrt. 2014 decemberében szerezte meg a PCI DSS tanúsítványt, amely ahhoz volt szükséges, hogy engedélyezett magyarországi e-pénz szolgáltatóként bankkártya adatokat is kezelhessen. A PCI DSS szabványt a Visa, a MasterCard, az Amex, a JCB és a Discover hozta létre, ezt a szabványt követi ma minden bankkártyapiaci szereplő. Az egy tucat szigorú előíráscsoport pontosan szabályozza, ki és milyen módon férhet hozzá a kártyaadatokhoz, és azt is, hogy a kártyaadatokat hogyan kell megvédeni.

Fizetés bankkártyával a Barionon keresztül

A hagyományos bankszámlánkhoz tartozó kártyát egyetlen alkalommal kell hozzárendelni az Barion tárcához. Az adatokat a Barion szervere megőrzi, és ezután akár a mobiltelefon, akár egy számítógép segítségével, néhány gombnyomással lehet pénzt tölteni a bankszámláról az e-pénz számlára, vagy lehet fizetni közvetlenül a kereskedőnek. Kis összegek, mint a parkolás, csak e-pénz egyenlegről fizethetők, ennek feltöltésére banki utalást vagy a készpénzes feltöltést ajánlja a cég, míg a 24 órában működő bankkártyás feltöltés sürgős esetben jön jól.
Az e-pénztárcában lévő pénz a Barion rendszerén keresztül bármilyen e-mail címre átküldhető. Ha a fogadónak nincs e-pénztárcája, akkor nyitnia kell egyet, ami csupán néhány másodpercig tart. Ezután az e-pénzét elvásárolhatja bármely elfogadóhelyen – például internetes boltokban vagy szórakozóhelyeken –, vagy átutalhatja magának hagyományos bankszámlájára.

 Anonimitás mérsékelt limittelAz anonim készpénzfeltöltésnek köszönhetően a Barion olyan szolgáltatások kifizetésére is alkalmas, ahol fontos a diszkréció. A 2007. évi CXXXVI. törvény (amely a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról rendelkezik) betartása végett azonban limiteket is beépítettek a rendszerbe. A rendszerben három limit van: a feltöltési, a visszaváltási és a tranzakciós limit. Ha valakit korábban nem azonosítottak be, úgy egy naptári évben legfeljebb 650 ezer forinttal töltheti fel a Barion tárcáját, visszaváltáskor pedig 260 ezer forint a limit, míg a harmadik esetben huszonnégy órán belül legfeljebb 3,6 millió forint értékben indíthat vásárlási, pénzküldési és adományozási tranzakciót. Ezek a limitek egy személyes beazonosítás során feloldhatók.

Készpénzből e-pénz

Jelenleg 100, júniustól pedig már 150 terminál segítségével válthatjuk készpénzünket elektronikus pénzre. A terminálok elfogadják az érméket és a bankjegyeket is, és egyelőre díjmentesen váltják Barion e-pénzre azokat. A beváltás azonnal megtörténik, és teljesen anonim, csak egy e-mail címet kell megadni. A feltöltött e-pénz ezután elküldhető bármilyen e-mail címre, átutalható tetszőleges bankszámlára, lehet vele fizetni internetes áruházakban vagy mobilfizetéssel a Barion elfogadóknál (kiegyenlíthető vele például a parkolás).
A terminálokat üzemeltető Express Technologies CEE Kft. hosszú távú célja, hogy a készülékeken több száz szolgáltatás elérhető legyen. A készpénz e-pénzzé való átváltása mellett az automaták jelenleg mobiltelefon-egyenleg feltöltésére, online vásárlási utalványok vásárlására, taxirendelésre és taxikártya-feltöltésre, valamint utasbiztosítás megkötésére alkalmasak.

52-53. o. Barion_nativ 01

Hamarosan trafikokban és közértekben is fizethetünk

Immár ezernél is több, a NAV működési engedélyével rendelkező pénztárgépbe került be az elektronikus pénz elfogadásának lehetősége. A Barion rendszert a MolSoft pénztárgépgyártó 1200 nagykasszájába és 100 kiskasszás rendszerébe integrálta, így a megállapodásnak köszönhetően az e-pénztárcás fizetési megoldást a MolSoft pénztárgépet használó kereskedők is bevezethetik. A pénztárgépekben a Barionos fizetés elfogadása online bekapcsolható, csak a szoftver frissítésére és egy egyperces webes regisztrációra van szükség hozzá.

Fizetéskor használhatjuk az e-pénz egyenlegünket vagy a Barion tárcánkban tárolt bankkártyánkat is. Utóbbi esetben könnyebbség a kereskedő számára, hogy nincs szüksége PCI DSS megfelelésre, mivel a kártyaadatok soha nem jutnak el a hozzá, és így nem is kell azokkal foglalkoznia. A bankkártyaadatokat a Barion kezeli és védi.