Hosszú Katinka az augusztusi kazanyi vizes vébén 200 méteres vegyesúszásban megdöntötte a hat évvel korábbi világrekordot, amelyet az amerikai Ariana Kukors – az azóta betiltott cápadresszben – úszott. A cápadressz ugyanis úgy működött, mintha a versenyző egy olyan drága doppingszert szedett volna, amely megváltoztatja bőrének áramlástani paramétereit, így a technológia jogosulatlan előnyhöz juttatta azokat, akik képesek voltak megfizetni az ancúgot, sőt annak legújabb fejlesztéseit. A cápadressz betiltása után az úszóvilág úgy gondolta, hogy a versenyzők hosszú ideig megközelíteni sem lesznek képesek az érvényben hagyott világcsúcsokat. De a felzárkózás gyorsabban megtörtént, mint bárki gondolta volna. És ebben hatalmas szerepe volt az edzéseken és versenyeken rögzített adatok elemzésének és hasznosításának.

A felkészülésben már régen nem csak a stopper, hanem számos más eszköz is szerepet játszik. Rögzítik a versenyzők minden mozdulatát, fiziológiai jellemzőjét, a különböző versenyek eseményeit, a külső körülmények változásait. És nem csak az úszásban, vagy az egyéni sportokban, hanem csapatok esetében is, ahol még bonyolultabb összefüggések vezetnek el a győzelemig, illetve a szabályok betartásáig, az események helyes megítéléséig. Ráadásul nem csak az edzések és versenyek, mérkőzések adatai számítanak, hanem az üzleti megfontolások miatt feltárt információk is, amelyek elengedhetetlenek a sport gépezetének működtetésében.

Novak Djokovics nem azért tudja a legnagyobb adogatásokat is a pályára visszaütni, mert ebben ő a legtehetségesebb. A táplálkozásának és edzésmódszereinek átalakítása, a mozdulatainak adatelemzésekkel támogatott tökéletesítése, a számára kifejlesztett cipő és ütő a tehetségével kombinálva hozza ezt az eredményt, amely néhány évvel korábbi teljesítményénél sokkal jobb.

Nemrégiben elérhetővé vált egy video a Bayern München edzéséről, amelyen a lengyel csodacsatár, Robert Lewandowski az alapvonal mögül csavarja a labdát a kapuba. Megteheti, mert a labda rengeteg mérésen és kísérleten át kialakított repülési karakterisztikái ezt lehetővé teszik, megteheti, mert a cipője felületének köszönhetően képes megfelelő erőt és fordulatot átadni a játékszernek, s képes megtenni, mert a top játékosok mozdulatait tökéletesre csiszolják a video- és digitális elemzések alapján.

Egy tenisz- vagy futballstadionba kilátogató szurkoló által elérhető élmény mögött rengeteg adat és számítás áll. (A sportágak jelentős részénél, de különösen az úgynevezett látványsportoknál ez mind általánosabb.) Egyre kevesebb a véletlen és egyre több a tudatosság. A professzionális sport, de a szélesebben értelmezett versenysport, sőt bizonyos korlátok között a szabadidős sport is mindinkább használja az adatok erejét, amelynek révén a sport hatalmas üzletággá terebélyesedett.

A közeget, amelyben a sport zajlik már nem csak a pálya minősége, a levegő vagy a víz hőmérséklete, a tengerszint feletti magasság, a szurkolók száma és értékítélete stb. adja össze, hanem az adatok is. Aki nem képes figyelembe venni és hasznosítani őket, az lemarad.

Meixner Zoltán