A kultúrafogyasztók egyre kevésbé elégszenek meg az uniformizált információközléssel, és személyre szabottan akarják megismerni a felkeresett ország vagy város értékeit. És ezt mindinkább meg is tehetik.

Egy tipikus turistát ma már el sem tudunk képzelni elektronikus eszközök nélkül: a legtöbb utazó audioguide-ok, okostelefonok, táblagépek és szelfibotok sűrűjében tűnik fel.

06-09 europeanaA látogatók nem egy régi útikönyv sematikus leírása alapján akarják megismerni a környéket, hanem személyre szabott és különleges információkra vágynak, mintha egy igazi bennszülött kísérné őket az útjukon. Erre az igényre válaszol a Google’s Field Trip, amelynek kulturális tartalmaiért Európa legnagyobb digitális gyűjteménye felel.

Az Europeana, vagy magyar nevén Európai Digitális Könyvtár az Európai Unió multimédiás elektronikus könyvtárát 2005-ben indította útnak az Európai Bizottság az Európa Könyvtár továbbfejlesztéseként.

Célja az volt, hogy mindenki számára elérhetővé váljanak az európai galériák, múzeumok, könyvtárak, levéltárak és audiovizuális gyűjtemények digitalizált tartalmai. De 2008 óta már úgy gyűjtik a digitalizált információt a kultúra minden területéről, hogy az a világ bármely tájáról elérhető legyen.

A Field Trip alkalmazás pedig ennél is továbblép eggyel, és a kulturális tartalmak sokkal személyre szabottabb újrafelhasználását teszi lehetővé.

Három országban már megy

A pilot projekt során sikeresen összegyűjtötték három kiválasztott úti cél – Lengyelország, Észtország és Svédország – kulturális kincseiről a legfontosabb tudnivalókat. Majd népszerű éttermek, szórakozási és vásárlási lehetőségek mellett ezeket az információkat egy közös appba integrálták, így az utazó minden fontos információt megkaphat egyetlen alkalmazástól, ráadásul mindezt igényei szerint.

Telepítéskor kiválaszthatók a minket érdeklő hírcsatornák, például történelem, építészet vagy életmód. Amikor utazásunk során elsétálunk egy számukra érdekes helyszín előtt, a telefon – direkt kattintás nélkül – megjelenít egy kártyát a legérdekesebb tudnivalókkal. Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy e felfedezéseket azonnal megosszuk ismerőseinkkel e-mailben vagy a közösségi oldalakon.

A tartalmak minőségét garantálja, hogy valódi szakértőktől származnak. Előállításukhoz a Europeana felkutatta a potenciális partnereket (például múzeumokat, galériákat), hogy megosszák a náluk felhalmozott tudást. Márpedig e szervezeteknél mély ismeretek gyűltek össze, hiszen a különféle gyűjtemények gondozása és gazdagítása a profiljuk. E partnereket nemcsak az információk integrálásában segítették, hanem lehetővé tették számukra, hogy nevesítve is megjelenjenek az alkalmazásban. A Field Trip információs kártyáján így a tartalom mellett a partner rövid leírása és logója is látható, illetve egy link, amely segítségével egyetlen kattintással elérhető a honlapjuk.

06-09 Field-trip_europeanaAz alkalmazás nem csupán a megszokott műfaji keretek közötti választást teszi lehetővé, hanem a sokkal speciálisabb érdeklődést is kielégíti. Jó példa erre a Spark mozgalom női történelmi alakokat bemutató projektje. A mozgalom célja, hogy feltegye a nőket a térképre, átvitt és gyakorlati értelemben egyaránt. Ehhez kitűnően tudták használni a Field Trip alkalmazást, amelyhez körülbelül 100 inspiráló nő történetét gyűjtötték össze és helyezték el a térképen. A megfelelő beállítások után az applikáció minden alkalommal jelez, ha egy jelentős női alkotás vagy történelmi emlékhely mellett haladunk el, sőt szavazhatunk is a kedvencünkre.

Érdemek és hasznok

A Field Trip sikerét jól mutatja, hogy már több mint egymillió letöltésnél járnak, és a többség pozitívan értékelte az applikációt (a legtöbben 5-ös vagy 4-es értékelést adtak). A Google’s Niantic Labs iPhone-okra és androidos telefonokra, továbbá Google Glassra optimalizálta a programot.

A pilot projekt érdeme nem csupán egy népszerű alkalmazás létrehozása, hanem egy olyan jogi és technikai keret megteremtése, amely segíti a kulturális javak és információk hosszú távú újrafelhasználását, illetve a kulturális intézmények és az online térben mozgó projektek partnerségét.

Ez az együttműködés előrevetíti a kulturális intézmények és a digitális turizmus közös jövőjét. Az app sikere jól mutatja, mekkora igény van a személyre szabott és könnyen elérhető kulturális tartalmak előállítására

M. B.