A virtuális devizák megjelenése előremutató fejlemény a pénzügyi szektorban, de egyelőre túl kockázatosak. Azaz szabályozásra van szükség – állítja a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A múltheti davosi világgazdasági konferencián jelentette be az IMF, hogy a virtuális pénznemeket és a hozzájuk kapcsolódó alapvető technológiákat fontos előrehaladásnak tekinti a pénzügyi szolgáltatási ágazatban, de kiegyensúlyozott szabályozási keretrendszerre van szükség, amely véd a kockázatokkal szemben, anélkül hogy megfojtaná az innovációt. Ez akkora kihívás, amelyhez szükséges a kiterjedt nemzetközi együttműködés – állítja a szervezet jelentése.

A riport áttekinti a virtuális valuták világát, a működésüket, a monetáris rendszerhez való illeszkedésüket belföldön és külföldön egyaránt. A dokumentum elveket is megfogalmaz a szabályozási keretek tervezéséhez hazai és nemzetközi szinten is.

bitcoinartAz egyik legfontosabb következtetés, hogy az elosztott főkönyvi koncepcióban hosszabb távon megvan a lehetőség a pénzügyek megváltoztatására a finanszírozási költségek csökkentésével és a mélyebb pénzügyi integráció lehetővé tételével. Ez különösen fontos az átutalásoknál, ahol a tranzakciós költségek magasak lehetnek, illetve lerövidítheti az elszámolási időt értékpapírpiacokon – állítja az IMF dolgozata.

„A virtuális devizák és a mögöttük lévő technológiák gyorsabb és olcsóbb pénzügyi szolgáltatásokat tesznek lehetővé, és hatékony eszközzé válhatnak a pénzügyi integráció elmélyítésében a fejlődő világban” – jelentette ki az IMF ügyvezető igazgatója. Christine Lagarde hozzátette: „A kihívás az lesz, hogy ezeket az előnyöket hogyan használjuk ki, és akadályozzuk meg egyúttal illegális célokra (például pénzmosásra, terrorizmus finanszírozására, csalásra, a tőke ellenőrzésének kijátszására) való felhasználásukat.”

Az IMF dolgozatával egyidőben jelent meg a Bloomberg tudósítása szerint a kínai központi bank vizsgálati anyaga a saját digitális pénz lehető leghamarabb való kibocsátásáról. Az alternatív fizetési rendszernek az volna a célja, hogy javítsák vele a globális ügyletek hatékonyságát.

A kínai jegybank már 2014-ben felállított egy kutatócsoport, hogy tanulmányozza a digitális valutákat és a lehetséges alkalmazási forgatókönyveket. Különféle szakértőkkel köztük a Citigrouppal és a Deloitte-tal is konzultáltak, de nem határozták meg, hogy milyen technológiát használnának a digitális pénz bevezetéséhez, vagy az milyen kapcsoltban lenne a jüannal.