A Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) múlt héten tartotta meg hagyományos INFOHajó konferenciáját. Az előadásokat hallgatva kiderült, hogy másféle szelek fújnak a Duna mentén. És azt is megismerhette a különféle szervezetek IT-vezetőkből verbuválódott közönség, hogy ki kapta meg 2015-ben az Év CIO-ja elismerést.

Mire a zsúfolásig megtelt a PRIMUS rendezvényhajó feldohogott Visegrádig, aztán visszacsorgott Budapestig világossá vált – az amúgy korábban is erős trend –, hogy 2015-ben a vállalatok és másféle szervezetek informatikai vezetői, CIO-i számára a menedzsment kérdések, és a cég eredményes működéséhez való hozzájárulás kényszere ma már sokkal fontosabb, mint pusztán a technológiai megoldásokban való jártasság. Erre lehetett következtetni az elsősorban üzleti és nem technológiai szellemű előadásokat kísérő elégedett hangulatból. A megszólalók egyebek mellett a nagyvállalati menedzsment kérdéseiről, a projektmenedzsmentről, az energetika és a személyes adatok biztonságról, a digitális egészségügyi technológiák előretöréséről, az M2M/IoT trendről osztottak meg információkat. Ezekből kiviláglott, hogy a következő időszakban különösen a biztonsági kérdések kezelése és a dolgok internete hoz új elemeket a szervezeti CIO-k feladatai közé. Különösen azért, mert az adatok és a digitális technológia használata biztonsági kockázatot jelent, a nem használatuk pedig üzleti rizikót hordoz. A vállalat, szervezeti vezetők – különösképpen a CIO-k – ezért kénytelenek kiszámított kockázatok mellett élni. Braun Péter, az IVSZ elnöke ezt odáig sarkította összefoglalójában, hogy a kibertérből érkező kockázatok ellen csak egyetlen teljes védekezés létezik, az informatika mellőzése. Erre azonban aligha van lehetőség.

Tanka László és Szabados Gábor az elismerő plakettekkel. Forrás: mvisz.hu

Tanka László és Szabados Gábor az elismerő plakettekkel. Forrás: mvisz.hu

Az INFOHajó konferencián ismerhette meg a szakmai közönség, hogy a pályázata alapján ki kapta meg 2015-ben az Év CIO-ja kitüntető címet. A VISZ által 11-ik alkalommal kiírt pályázat győztese Szabados Gábor, az NNG Kft. informatikai vezetője lett. Tanka László, az Országos Katasztrófavédelmi Főhatóság informatikai főosztályvezetője pedig különdíjat kapott. A zsűri elsősorban a szervezet eredményességét javító innovatív megoldásokat értékelte magasra. (A nyerteseket a szervezet honlapja részletesen is bemutatja.)

Az eddigi díjazottak

2002 Jenei Zoltán, Matáv; Turmezey László, Unilever
2003 Loncsár Tibor, MOL; életmű díjat kapott Papp Zoltán, KSH
2004 Dr. Tóth Zsolt, GE; életmű díjat kapott Kertészné Gérecz Eszter, Országgyűlés
2005 Dr. Futó Iván, APEH, különdíjat kapott Jungbauer József, Keler
2006 Csajtai Kornél, Magyar Posta
2007 Józsa Erika, Sanofi Aventis Chinoin; Szinetár János, Carrier
2008 Alföldi Ferenc, Budapest Bank; különdíjat kapott Cselőtei Attila, CIB
2009 Tóth Attila Zoltán MOL
2010 Tóth Attila Zoltán, MOL
2011 Haász László, Axiál
2012 Ábrahám Péter, Bonafarm Csoport
2013 Kerper Gábornak, Ringier Magyarország
2014 Bányai Ervin, Budapest Bank
2015 Szabados Gábor, NNG; különdíjat kapott Tanka László, Országos Katasztrófavédelmi Főhatóság