Sokan átélték már a szörnyű érzést a repülőtéri csomagszállító szalag végén, hogy mindenkinek megjött a pakkja, csak éppen az övék nem. Ennek vethet véget egy új technológia, amely a mobiltelefonokhoz hasonlóan használja a globális helymeghatározó rendszert. Így az utas a táskába épített mikrochip jelzése alapján már azelőtt tudja, hogy a karusszelen közeledik a csomagja, mielőtt megpillantaná. A különféle speciális üzenetek küldésére alkalmas eszköz nemcsak a könnyebb azonosítást teszi lehetővé a tumultusban, hanem a lopás esélyét is csökkenti.

44-47_okos_borondAz okostáskát a Samsonite fejlesztette ki a Samsunggal partnerségben. A vezérlő chip a riasztásokon kívül sok egyébre is képes lehet. A cégek például dolgoznak az önjáró poggyász projekten is. Már tesztelik azt a motorral felszerelt csomagot, amely képes követni a tulajdonost közvetlen közelről. A fejlesztés még messze nem piacképes, hiszen a prototípusokban használt motorok 20 kilót nyomnak, de a miniatürizálás eredményeit ismerve előbb-utóbb elérik a megfelelő méretet.

Samsonite együttműködik emellett az Emirates, a Lufthansa és az Air France KLM légitársaságokkal is, hogy véget vessen a csomagok elkallódásának és a hosszas reptéri check in-nek. Újfajta poggyászaik képesek lesznek az önálló becsekkolásra is: csak leállítják őket a megfelelő helyre, ahol a tulajdonosok megkapják az elektronikus nyugtát, majd a tehertől megszabadulva kényelmesen folytathatják a beszállást.

Közben a konkurencia sem tétlenkedik. A Szilikon-völgyben működő Bluesmart cég, amely utazással kapcsolatos termékek digitális felturbózásával foglalkozik, hamarosan a piacon mutatja be okosbőröndjét, amely az előzőekben említettekhez hasonló szolgáltatásokat nyújt, de például a beépített nagyteljesítményű akkujáról akár háromszor is feltölthető az utazás közben lemerült laptop. Augusztustól 299 dollárért, mintegy 85 ezer forintért már hozzá is lehet jutni.