A sci-fi filmekben – gondoljunk például a Tom Cruise főszereplésével forgatott Különvéleményre – a futurisztikus számítógépeket billentyűk és érintőképernyők helyett egyszerű kézmozdulatokkal vezérlik. A videojátékok világában ez már létező valóság, elég az Xbox Kinect nevű rendszerére gondolni. Ennek hátránya, hogy a Kinect egy speciális kamera segítségével érzékeli a külvilágot, ezért a gyenge fényviszonyok vagy akár egy rossz helyen lévő bútordarab is akadályozza a használatát.

52 keziiranyitasA Thalmic Labs által kifejlesztett Myo nevű eszköz különlegessége, hogy úgynevezett elektromiográfiás módszerrel érzékeli mozdulatainkat. Ez annyit jelent, hogy az alkarunkra húzott „karkötő” a bőrünkön keresztül érzékeli az izmaink mozgását vezérlő elektromos idegi jeleket. A nyolc blokkból álló karkötő minden egyes szegmensébe orvosok által is használt elektromágneses érzékelőket, emellett háromtengelyű giroszkópot és szintén háromtengelyű gyorsulásmérő is beépítettek, hogy a Myo a legapróbb mozdulatot is képes legyen felfogni.

Ezzel a módszerrel a legkülönfélébb parancsokat osztogathatjuk, például az ujjunk egyetlen mozdulatával kattinthatunk, görgethetünk, vagy épp bezárhatjuk a képernyőn látható alkalmazást.

Ebből következően akár kamera nélküli eszközöket is vezérelhetünk a segítségével. A rendszer a 2014-es CES-en bemutatott prototípushoz képest nagyot fejlődött mára, hiszen egy sor programot és alkalmazást is kifejlesztettek hozzá. Így a Myo igazán jó vétel lehet a kütyük iránt fogékony, ám a régi beviteli módszereket kerülni vágyó felhasználóknak. Az eszköz 199 dollárba, vagyis valamivel több mint 57 ezer forintba kerül.