A mobiltechnológia egyre nagyobb szerepet játszik a hétköznapi életben, és a gazdaságban is. Egyértelműen a fejlődés egyik legfontosabb területe, amely ma már nem csak a fejlett piacokra terjed ki. A növekedés 2020-ig biztosan rendületlenül folytatódik tovább a GSMA Intelligence elemzése szerint.

A mobil iparág továbbra is gyorsan fog bővülni. Tavaly év végén összesen 3,6 milliárd egyedi mobil előfizetővolt a világon, azaz minden második ember tartozott közéjük a világon. Tíz éve csak minden ötödik. További egymilliárd előfizető várható az előrejelzések szerint 2020-ra, amikor a világ mobilpenetrációja körülbelül 60 százalékos lesz. Az elmúlt év végéig 7,1 milliárd globális SIM csatlakozás és további 243 millió gépek közötti (machine-to-machine – M2M) kapcsolat létezett.

A fejlődés gyors migrációval halad a mind nagyobb sebességű mobil szélessávú hálózatok felé, ami az okostelefonok és más mobil eszközök elfogadásának erősödését mutatja. Mobile szélessávú kapcsolatok aránya közel 70 százalékos lesz 2020-ra, miközben tavaly év végén ez az arány csak 40 százalék volt. Az okostelefonok elfogadása már elérte a kritikus tömeget a fejlett piacokon, a készülékeknek mintegy 60 százaléka tartozik ide. A fejlődő világ adja ebben a szegmensben az igazi hajtóerőt, mert egyre több a megfizethető készülék. A jövőbeli növekedés java innen fog származni, s további 2,9 milliárd okostelefonos kapcsolattal számolhatunk az évtized végére. Az új szolgáltatások és alkalmazások egyre bővülő skálája hajtja előre az adatforgalom növekedését, ami a következő néhány évben meg fog tízszereződni.

49 mobilUgyanakkor a lassuló előfizetői szám növekedés, valamint a versenyszabályozás változásainak hatására az iparág bevételeinek emelkedése veszített a sebességéből. Az árbevétel emelkedési üteme az előrejelzések szerint tovább mérséklődik az elkövetkező években, az éves átlagos növekedési ütem (CAGR) 3,1 százalékra várható 2020-ig, ami egy százalékkal alacsonyabb a 2008-2014-es időszakban mértnél. Azonban a piac szereplői egyre könnyebben váltják pénzre az adatforgalom robbanásszerű növekedését.

Nagy szelet a GDP-ből

A mobil ökoszisztéma egyik fő mozgatórugója a gazdasági fejlődés és a globális jólét. Tavaly a mobil iparág a világ bruttó hazai termékének (GDP) 3,8 százalékát állította elő 236 országban, s amelynek értéke több mint 3000 milliárd dollár. Ez a szám rámutat az iparág hatalmas súlyára, de csak sejteti a tágabb társadalmi-gazdasági hatásokat. A mobiliparág hozzájárulása az új érték előállításához 2020-ig gyorsabb ütemben (4,2 százalékkal) növekszik, mint a globális gazdaság egésze.

49 mobil graf 1A mobilgazdaság közvetlenül közel 13 millió embert foglalkoztatott tavaly, de ez a szám több mint 15 millióra nő az évtized végére. A mobilipari vállalkozások mintegy 410 milliárd dollár adót fizettek be az államoknak, illetve további 14 milliárdot a frekvencia aukciókon.

Az új digitális ökoszisztéma középpontjában a mobil technológia, és a rá épülő szolgáltatások állnak. Ez az innovációt és az új szolgáltatások kifejlesztését olyan területeken hajtja előre, mint a digitális tartalom, a közösségi hálózatok és az online kereskedelem. A mobilizáció egy új és élénk ökoszisztémát hozott létre elsősorban a szélessávú hálózatokra, a fejlett okostelefonokra és tabletekre alapozva, ám egyre több másféle csatlakoztatott eszköz is megjelenik.

A mobilizmus már újradefiniálta a fogyasztók tapasztalatait sok szempontból a mindennapi életben, valamint létrehozott egy sor új üzleti lehetőséget és szolgáltatást. Az új technológiák felhasználása valószínűleg még mélyebb innovációt és további üzleti modelleket fog generálni, s a mobil egyre inkább összeköti a digitális és a fizikai világot. A fogyasztók kezdik felismerni a dolgok internete, az Internet of Things (IoT) erejét is, de egyre több szolgáltatás jelenik meg például a viselhető technológia és az intelligens otthonok révén.

A szegénység sem akadály

Az új mobil ökoszisztéma előnyei nem korlátozódnak a fejlett világra. Innovatív mobil megoldások segítenek a fejletlen, szolgáltatásokkal rosszul ellátott és a szegénység sújtotta területeken, hogy felszámolják a társadalmi-gazdasági nehézségeket, különösen ott, ahol hiányzik a pénzügyi infrastruktúra, az egészségügy, az oktatás és a katasztrófák elleni védelem.

49 mobil graf 2A mobil internetet 2014 végéig 2,4 milliárd ember érte el. Ez a szám várhatóan 3,8 milliárdra nő 2020-ra, ami elsősorban a fejlődő országokban emelkedő penetrációnak köszönhető. A mobilkapcsolat nélkül élő lakosság túlnyomóan vidéki, alacsony jövedelmű és magas a körükben az írástudatlanság, amely akadályozhatja a mobil internet használatát. Üzemeltetők, a mobilgazdasági rendszer szereplői, civilszervezetek, a kormányok és a szabályozók mind szerepet játszanak ezeknek az akadályoknak a megszüntetésében.

49 mobil graf 3A kormányoknak is szerepet kell vállalniuk az innováció ösztönzésében, valamint a politikai döntéshozók segítségével meg kell erősíteni a mobil iparág továbbépítéséhez szükséges bizalmat a digitális gazdaságban. A rádióspektrum értékes és véges erőforrás, amely alapvető fontosságú a mobil szolgáltatások terítéséhez. Ha a politika és a szabályozó testületek ösztönzik a beruházásokat, a versenyt és az innovációt, mind a mobilszektorban, mind pedig a tágabban vett digitális gazdaságban, az segíteni fogja a gazdaság bővülését, a jólétet és új munkahelyek létrejöttét. Mivel a mobil technológia hatással van több területen a fogyasztókra és az üzleti életre, a lehetséges együttműködések száma is nő. Egyre erősebb a felismerés, hogy a mobilizációt nem elsősorban versenyre kell használni, hanem kiaknázni a benne lévő lehetőségeket a lehető legteljesebben.