Bár a 2008-ban kezdődött világgazdasági válságnak a legtöbb szektorban hivatalosan vége, a költségoptimalizálás, illetve az erőforrások maximális kihasználására való törekvés továbbra is forró pont a vállalatok stratégiájában. A munkakörnyezet fejlesztése pedig egyike azoknak az új megoldásoknak, amelyeket a cégek a versenyképességük és fenntartható fejlődésük érdekében egyre inkább használnak.

A hazai cégvezetők korábbi vélekedése, hogy az irodatér trendkövető modernizálása kifejezetten felesleges beruházás, változni látszik a Kinnarps idei felmérése szerint. Míg a 2008 utáni időszakban kizárólag a költségcsökkentés volt az irodai átalakítások mozgatórugója, az elmúlt néhány évben egyre több – főként nemzetközi – vállalat dönt irodája modernizálása mellett HR célok támogatása miatt is.

Kinnarps 06

A munkaerőpiacon egyre nagyobb számban jelennek meg a jól képzett, nyelveket kiválóan beszélő, a technológiai eszközöket professzionális módon kezelő Y-generációs munkavállalók. Az ő karrierelvárásaik és motivációjuk merőben eltérő az őket megelőző korosztályokétól: sokkal fontosabb számukra a térbeli és időbeli rugalmasság, az inspiráló, alakítható környezet. Főként a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalatok számára igen fontos, hogy vonzó környezetet teremtsenek új munkatársaik számára, hiszen a frissen végzett, hiányszakmákban dolgozó szakemberekért – például az informatikusokért és villamosmérnökökért – nagy harc folyik, és sok múlik a leendő munkakörnyezet minőségén is.

Az irodamodernizációban (így a Kinnarps Next Office – Activity Based Working koncepciójának integrálásában) a multinacionális hátterű nagyvállalatok az úttörők. A kontakt centereknél, a gyártó vállalatoknál (különösen az autóiparban), a K+F központokban lehet a legtöbb ilyen megoldással találkozni. A kkv szektor felzárkózását a forráshiány mellett eddig a lehetőségek ismeretének hiánya is akadályozta, e vállalati körnek információval való ellátása, és a munkakörnyezet fejlesztéséről szóló edukációja azonban fellendítheti a keresletet, hiszen a rugalmasan alakítható, optimalizált irodatér a kkv-k számára is számos komoly előnyt kínál.

Modern környezet a bérelt irodákban

„A tapasztalatok szerint az irodaterületek bérleti szerződésének lejárta után a bérlők csak akkor költöznek el, ha problémáikat, igényeiket nem tudják helyben megoldani. Például bővülnének, de az adott helyen nincs rá lehetőségük, vagy ha a cég presztízse szempontjából fontos, hogy egy régebbi, vagy külső kerületi épületből, egy központi fekvésű, magasabb kategóriájú házba települhessenek át. Továbbra is a legjellemzőbb a szerződések újratárgyalása és az irodaterületek átalakítása, felújítása, amelyre a cégek gyakorta belsőépítész segítségét veszik igénybe. Azok a vállalatok azonban, amelyek új helyet választanak, nagyon megnézik, hová mennek. A zöld tanúsítvány (BREAM, LEED minősítés) megléte az újépítésű irodaházaknál már alapkövetelmény, de sokat számít a szolgáltatási környezet mellett az is, miként tudják az új területet a cégre és a munkatársak igényeire szabni. Még mindig nagyon népszerűek a csoportosan elrendezett (bench) munkaasztalokkal betölthető területek, illetve a több funkciós kihasználásra lehetőséget adó közös helyiségek. Egy hatékonyabb irodaépületben a jobb helykihasználás miatt mind a bérlet összköltségén (bérleti díj, üzemeltetési díj), mind az energiafelhasználáson megtakarításokat lehet elérni” – tekintette át napjaink irodabérlői trendjeit Katkó Károly, a CBRE Magyarország bérlőképviseleti vezetője.

Bár az irodatér kialakításának kérdése általában a bérlő kompetenciája, az ismét lendületbe jött irodafejlesztők is egyre nyitottabbak a klasszikustól eltérő irodamegoldások irányába.
„Az irodatér ugyanúgy termék, mint mondjuk egy lakás, gépkocsi vagy egy üdítő. Olyan termékeket kell létrehoznunk, amilyenre az ügyfeleinknek szükségük van. Nem elég csak építenünk egy házat valami jó helyen, aztán várni, hogy majd kibérli valaki. A Futurealnál a tervezéskor mindig is igyekeztünk figyelni arra, hogy a leendő bérlőknek a legjobban megfelelő tereket hozzuk létre. Ehhez pedig elengedhetetlen az együttműködés az olyan partnerekkel, mint például a Kinnarps, amelyek folyamatosan kutatják az irodahasználati trendek változását, így előre tudják jelezni, mire lesz szüksége egy vállalatnak a jövőben” – fejtette ki Radványi Gábor, a Futureal főépítésze.

Koncepcionális előnyök

Az új irodakialakítási trendek bevezetése Magyarországon hosszadalmasabb folyamat, mint a nyugatabbra lévő, a rugalmasabb munkahely szemléletet már gyakorlottan kezelő régiókban.

„Az ügyfelek általában vagy konkrétan tudják, mit szeretnének, vagy külsős belsőépítésszel érkeznek hozzánk. Többnyire az egyszerű ráncfelvarrás jellegű megoldásoktól indulunk, de szerencsére sokan nyitottak rá, hogy megismerjék a Next Office – Activity Based Working koncepciónkat, és az abban rejlő számos – nemcsak kényelmi, hanem pénzügyi oldalon is érzékelhető – előnyt. Azok, akik meglátják az irodatér teljes újragondolásában rejlő hatékonyságnövelési lehetőségeket, nemcsak a közösségi terek (break out zónák) színesítésében látják a megoldást, hanem – egy teljes cégre kiterjedő audit után – személyre szabott, flexibilisen és akár több funkcióban is jól működő tereket hoznak létre. Így jobban kihasználják meglévő irodaterületüket, és nem csupán egy új, de hatékonyabban működő munkakörnyezetbe költözhetnek be” – osztotta meg cége tapasztalatait Soltész Tiberius, a Kinnarps Magyarország ügyvezető igazgatója.