Az Apple legutóbbi bejelentései mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Az egyik legizgalmasabb cupertinói újdonság a gigantikus méretű iPad Pro. A gigatablet 12,9 inch átmérőjű képernyőjével hatalmas a műfajában (a MacBook képernyőátlója is csak 13 inch), tömege pedig 713 gramm. A készülék 6,9 milliméter vastag, ezzel csak egy picit kövérebb a 6,1 milliméteres iPad 2-nél. A Retina kijelző 2732 x 2048 pixel felbontású, méretének köszönhetően pedig egyszerre akár két alkalmazás is elfér rajta egymás mellett.

44-47_iPad_pro_34A gép lelke az új fejlesztésű A9x processzor, amely a gyártó szerint közel kétszer olyan gyors, mint az egy mérettel kisebb változat, a grafikus processzor teljesítménye pedig a jobb laptopok teljesítményének 80 százalékát hozza. Az akkumulátor 10 órányi működést tesz lehetővé.

Bár az iPad Pro-t elsősorban grafikusok és fotósok használhatják hasznosan, mivel mérete nagyjából egy nagyobb mappáéhoz mérhető, de ideális társ lehet üzleti utakon is, amikor alaposan meg kell fontolni, mi kerüljön a carry-on bőröndbe. Újdonság, hogy a nagy táblához kapható egy Pencil nevű kiegészítő, amellyel kézírással is jegyzetelhetünk, mivel az eszköz érzékeli, hogy jobban, vagy kevésbé nyomjuk a képernyőhöz. Az iPad Pro novembertől lesz kapható, ezüst, arany és szürke színekben. Az ára persze a prémium kategóriába helyezi majd: a 32 gigabyte memóriával szerelt változatért 799 dollárt, vagyis csaknem 225 ezer forintot kell majd fizetni, míg a 128 gigabyte-os, 4G mobilkapcsolatra is képes csúcsmodellért 1079 dollárt, vagyis valamivel több mint 300 ezret kell leszurkolni. A Pencil további 99 dollárba, míg a felgöngyölhető, és a táblagéphez rögzíthető Smart Keyboard billentyűzet még 169 dolláros kiadást jelent majd.