Az amerikai hadsereg egyre közelebb kerül hozzá, hogy harcba küldhesse az első ember-gép hibideket. Ha ez egyelőre még nem is véres, de azért valóság.

A bionikus harcosok, a gép-ember hibrid hadfiak a sci-fik állandó szereplői, de igazán senki sem számolt velük valóságos tényezőként. Ezidáig. A fejlett védelmi kutatásokkal foglalkozó amerikai kormányügynökség, a DARPA kiborgprojektjei azonban a digitális technológia és az idegtudományok sebes fejlődésének köszönhetően egyre reálisabbá válnak. A DARPA elsősorban egy olyan beültethető agyi chip kifejlesztésére törekszik, amely közvetlen kapcsolatot teremt az ember és a számítógép között. Ha ez sikerül, nem kérdés, hogy a harctereken újfajta hadviselés kezdődik, ahol a katonák legjobb bajtársai azok a számítógépek, amelyekkel hatalmas sebességgel képesek információt cserélni, vagy amelyeken keresztül akár egész fegyverrendszereket is mozgásba hozhatnak.

A Neural Engineering System Design (NESD) program révén egy olyan (még fejlesztés alatt álló) interfészt hoztak létre, amely soha nem látott jelfelbontással és adatátviteli sávszélességgel teszi lehetővé a kommunikációt az emberi idegrendszer és a digitális eszközök között.

soldiers2

Forrás: Wikipedia.org

A NESD még messze van attól, hogy valóban használható lenne, de az amerikai hadsereg komoly erőfeszítéseket tesz ennek érdekében. „A mai legjobb agy-számítógép interfész rendszerek olyanok, mintha két szuperszámítógép próbálna kommunikálni egymással egy régi 300-baudos modemen” – jellemezte a helyzetet Phillip Alvelda, a NESD menedzsere a DARPA-nál. „El lehet képzelni, hogy mi válik lehetségessé, ha valóban megnyílik a csatorna az emberi agy és a modern elektronika között” – tette hozzá a Digital Trends beszámolója szerint.

A DARPA azt tervezi, hogy február elején Arlingtonban megtartja az első találkozót, hogy jelölteket toborozzanak a NESD programhoz. A becslések szerint a programra mintegy 60 millió dollárt (minteyg 17 milliárd forintot) fognak költeni az elkövetkező négy évben.

Ha az erőfeszítéseket siker koronázza, az hihetetlen áttörést hozhat számos különböző területen, beleértve a neurológia, a szintetikus biológia, alacsony fogyasztású elektronikát, a fotonika, az orvosi eszköz-gyártást és csomagolást, valamint a klinikai vizsgálatokat. A kezdeti hangsúly a kiborg katonák létrehozásán lesz, de a következményei az ilyen technológiának bizonyosan messzehatóak lennének.