Az egyre okosodó használati tárgyak a futás világa után egyéb sportágakat is elértek. A Wilson X Connected kosárlabdájától nem tudunk majd LeBron James módjára zsákolni és Magic Johnson varázslatos passzaira sem leszünk majd képesek, azonban az iOS-re és Androidra letölthető alkalmazás segítségével fontos adatokat ismerhetünk meg a teljesítményünkről.

52 okoslabdaA labdába épített szenzor képes megmutatni, hogy a pálya egyes részeiről indított dobásaink bementek-e vagy sem. A szoftverrel ráadásul különböző játékmódokat próbálhatunk ki, ezáltal fejlesztve a büntetődobást, a tempót, sőt, akár az utolsó másodperces dobásaink sikerességét. Az alkalmazás ez utóbbihoz ráadásul a közönség üdvrivalgását és a támadóidő végét jelző kürtöt is képes szolgáltatni.

Az X Conneced labda bármilyen szabványos kosárpalánkon használható, akár kül-, akár beltéren, ráadásul nincs szükség arra, hogy bármit feltöltsünk benne. A Wilson szerint ugyanis a szenzort működtető aprócska elem 100 ezer dobásig ellátja energiával a labdát. Ez napi 300 dobást jelent egy teljes éven át.

Az igazi majd az lesz, ha az eszköz a labda mozgási energiáját kihasználva újratölti a telepet. Erre azonban még egy darabig valószínűleg várni kell, de ha megjelenik ilyen alkalmatosság, arról is beszámolunk.

A XXI. századi sporteszközért 199,99 dollárt, vagyis közel 58 ezer forintot kell fizetni.