A Microsoft október elején mutatta be új termékeit, amellyel új fejezetet nyitott a cég történetében, hiszen egy teljes sorozat elsősorban üzleti felhasználására szánt infokommunikációs eszközzel lesz jelen a piacon. A cég stratégiájának középpontjában azonban továbbra is az a Windows 10 áll, amely már azonos az összes hardver esetében. Windows 10 hajtja meg a HoloLens virtuális eszközt, a fitneszórát, a Lumia telefonokat, amelyek egy nagyobb képernyőhöz kapcsolva PC-ként működhetnek, a Surface tableteket, és a notebookok non plus ultrájának szánt Surface Bookot.

44-47_MS_Surface_book2A Lumia 950 (5,2 inches kijelzővel megjelenő) és 950XL (5,7 inches QHD felbontású kijelzővel szerelt) okostelefonok 6 és 8 magos processzorokat kaptak és két antennát a legjobb adatforgalmazás érdekében, a keletkező hőtől pedig folyadékhűtéssel szabadulnak meg. A beépített kamerák 20 megapixeles szenzorral működnek, amely szoftveresen élesíti a képet, videó rögzítésére pedig 4K felbontásban képes. A terméklista tetején elhelyezkedő Surface Book erejéről hatodik generációs Intel Core i5 és i7 processzorok gondoskodnak, ehhez társul a maximum 1 TB-os PCIe SSD valamint 8 vagy 16 GB RAM. A 13,5 inches, 6 millió pixeles 1800:1 kontrasztarányú, Gorilla Glass 4-gyel védett PixelSense érintőképernyőt az 1 GB memóriával támogatott Nvidia grafikus processzor hajtja meg.

A gépről lepattintható a kijelző, amely táblagépként is használható. A gép üzemideje 12 óra, és ezt akkor is bírja, ha játszanak rajta. A Surface Book a Microsoft szerint kétszer gyorsabb a Macbook Prónál. Az eszközt október végén kezdik forgalmazni 1500 dolláros – mintegy 420 ezer forintos – induló árral.