A hajlékony elektronikus eszközök új generációját egy speciális papír alapozhatja meg, amit kínai kutatók állítottak elő különlegesen kezelt nanocellulóz felhasználásával. Ez tulajdonképpen olyan fából készül, amelyet pépesítettek, majd a pépet kémiai úton átlátszó kristályokká változtattak.

44-47_vilagito_papirEddig nem sokban különbözik a már létező hajlékony képernyőkhöz használt alapanyagtól, azonban a kínai kutatók apró, úgynevezett kvantumgolyókat adtak az anyaghoz. Ezek a mikroszkopikus félvezetőként működő szemcsék kvantumrészecskeként működnek, ennek eredményeként pedig a papír fluoreszkálni kezd, ha fénynek teszik ki.

Ennél fontosabb azonban, hogy kevesebb mérgező anyagot tartalmaz, mint a kőolajalapú anyagok felhasználásával készült hajlékony képernyők, illetve a szélsőséges hőmérsékleti ingadozást is jobban tűri, ezért a jövőben kültéri kijelzők alapanyagaként hódíthat.

A kvantum hatásokat fel lehet használni a fényérzékelési technológiákhoz, biológiai kutatáshoz, a számítástechnikai fejlesztésekhez, és mint ebben az esetben, fény előállításához. Az apró félvezető kristályok ezen a világító papíron cinkből és a szelénből vannak, amelyek nem okoznak környezeti kárt, s az anyagot nem kell biztonságos körülmények között megsemmisíteni, ahogy a legtöbb jelenlegi elektronikai terméket.

A nanocellulóz papír nem túl sokáig ad fényt, és ezt is csak szobahőmérsékleten teszi. De feltekerhető és kigöngyölhető a repedés vagy szakadás veszélye nélkül. Ha a napon marad, akkor pedig teljesen átlátszó. További kutatások nyomán az anyag olyan rugalmas kijelzővé válhat, amely valóban papírszerűen viselkedik. Például bele lehet kötni egy könyvbe vagy magazinba, hogy ott akár változó (például hirdetési) tartalmat jelenítsen meg.